Winterswijk – In het kader van het 15-jarig jubileum organiseert Hospicegroep De Lelie een speciale inloopochtend waarbij extra aandacht is voor de complementaire zorg die zij bieden. Mensen die meer willen weten over vrijwilligerswerk in het hospice of over thuiswaken kunnen op zaterdag 6 juli tussen 11.00 en 12.30 uur terecht in het hospice aan de Leliestraat 36 in Winterswijk.

Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Coördinator Joke Verwey: “Wij bieden persoonlijke zorg in de laatste levensfase. Dit doen wij met zo’n 60 getrainde vrijwilligers. Een deel van deze vrijwilligers verleent zorg in het hospice. Daarbij moet je denken aan wassen, strijken, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Daarnaast assisteren ze de thuiszorg bij de verzorging van de gasten. Ook kunnen zij de professionele zorg aanvullen met complementaire zorg, bijvoorbeeld door het geven van een handmassage. Maar ook een luisterend oor bieden is belangrijk.” Coördinator Marlies Hengeveld: “Daarnaast hebben wij ook vrijwilligers die een nacht in de week (23.00 – 07.00 uur) of een dagdeel thuisraken bij mensen die terminaal zijn. Daar is het vaak een kwestie van aanwezig zijn om de mantelzorgers te ontlasten. Voor zowel het hospice als het thuis waken zoeken we nieuwe vrijwilligers.”

Handmassages en kook demo’s
Het verzorgingsgebied van de hospicegroep is gelijk aan dat van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “Dat betekent dat inwoners van de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk een beroep op ons kunnen doen. Dat zijn ook de gemeentes waarin we op zoek zijn naar vrijwilligers”, aldus Marlies. Joke vult aan: “Om vrijwilliger te kunnen worden hoef je niet per se een achtergrond in de verzorging te hebben. Van de mensen die zich aanmelden wordt verwacht dat zij een introductietraining van acht avonden volgen voordat ze officieel aan de slag kunnen als vrijwilliger.” Marlies vult aan: “Tijdens de inloopochtend zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen mensen zien en beleven hoe onze vrijwilligers invulling geven aan de complementaire zorg die wij bieden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de handmassages en is de demonstraties van onze kookvrijwilligers, zij laten zien en proeven wat zij zoal maken voor de gasten van het hospice”.